MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, March 28, 2011

DARI TART SHELL KE TART NENAS


ASSALAMUALAIKUM wbt

AIK! Dah nak raya ke? Tetiba jer ada tart nenas dalam balang... hehehe.

Sebenarnya ini projek bidan terjun pada Sabtu lepas, dah lama saya membeli inti atau jem nenas di Nenasi ketika berkunjung ke Kuantan akhir tahun lepas.
Menurut seorang teman jem nenas di sini sedap, maklumlah ini kawasan pertanian nenas, namanya pun Nenasi, kan.. hehe. Memang dah lama berangan-angan nak membuat tart nenas. Percaya atau tidak saya tak pernah membuat sendiri tart nenas ni. Jadi semasa membuat tart shell tu, rasa macam tak sempat pula nak tunggu bakar semua tart shell sebab nak berkejar menghantar anak ke kelas tuisyen. Saya terfikir untuk mencari acuan tart mould yang kecil untuk dijadikan base untuk tart nenas saya. Cari punya cari tak terjumpa, aduhai tak tahulah kat mana saya sumbat, almaklum rumah besar sangat... hik.. hik.. hik. Lepas tu terjumpa acuan semprit. Sudahnya, jadilah tart nenas gulung. Wahhhhh! Bukan main suka lagi Yaya dapat makan tart nenas hari tu. Berketul-ketullah juga ditelannya dan siap jadi kudapan sambil menonton tv esoknya. Mulutnya tak habis-habis memuji sedap.. huhu... kembang hati bonda... hek.. hek.

8 comments:

  1. Wah tak nenas.. Suka cookies nie dalam bentuk apa pun tapi... yang pastinya yang sedap lah kan..
    Nak sebalang!

    ReplyDelete
  2. Assalam akak,wah da tart nenas kat sini,mesti sedaplah tu kak,sbb tu la yaya mkn bykkan,pandai mama dia buat,xyah tggu raya kan kak,dolu2 kalu nak mkn sekut nih time raya jer,skang nih bila2 teringin jer leh terus buat..

    ReplyDelete
  3. yus..aku nak jugak sebalang..heheheh

    ReplyDelete
  4. Selamat pagi kak..sedapnya tart..raya ni boleh order ni hehheee..

    ReplyDelete
  5. mas suka tart nenas...
    sedapnya..
    mak mas selalu buat time raya....

    ReplyDelete
  6. kak sari.. pandainyer.. tun xpenah wat tat nenas. xsuka sgt makan bsikut tart nih, tp kene bljr buat sbb in laws suka.

    ReplyDelete
  7. tu dia....
    kak yus..menjadi ko..cun gile tart mu...
    kalau nak ikut versi ayu pi search kat tat nanas tenggaroh..
    ayu pun guna acuan semperit gak

    ReplyDelete
  8. masa tak raya mmg best dpt mkn sekut2 raya..sebalang pun rasa tak puas mkn.. klau masa raya rasa2 sikit jer.. boleh oder tart nenas la lepas ni sari..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?